Caută
Sfaturi & Trucuri

Cum să alegi mobila de bucătărie

Nimic nu este mai plăcut decât ritualul în care toată familia se adună pentru a servi masa împreună. Acesta este și motivul pentru care bucătăria este supranumită inima unei locuințe.

Dacă te gândești să renovezi acest spațiu, îți venim în ajutor. Iată care sunt criteriile în funcție de care alegi mobila de bucătărie potrivită pentru tine și familia ta.

Nevoile unei bucătării

Cum alegi mobila de bucătărie potrivită? Ținând cont de nevoile cu care te confrunți. Mobila trebuie să dispună de 5 zone de lucru: cea de provizii, de păstrare, de curățare, de preparare și de gătire. Aceasta este ordinea firească în care trebuie aranjate piesele de mobilier pentru a lucra cât mai eficient. Pentru persoanele dreptace, ele se aranjează în ordinea acelor de ceasornic, iar pentru cele stângace, în sens invers.

Forma bucătăriei

Spațiul de care dispune bucătăria joacă un rol important în alegerea mobilierului potrivit. Iată care sunt cele mai comune forme și când este recomandat să optezi pentru ele:

  • Bucătărie în linii paralele: este soluția ideală de amenajare pentru spațiile în care fereastra și bucătăria sunt amplasate pe doi pereți paraleli. Practic, mobila de bucătărie va fi amplasată pe ceilalți doi pereți.
  • Bucătărie în formă de L: mobilierul se așază pe doi dintre pereți, fiind dispus în formă de L. Permite așezarea unei mese pe unul dintre pereții perpendiculari.
  • Bucătărie în linie: presupune așezarea mobilierului de bucătărie pe un singur perete și este recomandată în cazul spațiilor extrem de mici.
  • Bucătărie în formă de U: mobilierul este aranjat pe 3 dintre pereți. Această formă este ideală pentru bucătăriile mari, unde mai multe persoane au nevoie să gătească simultan.
  • Bucătărie cu insulă: ideală pentru spațiile foarte generoase, în care se gătește intens. Insula poate servi drept loc de servire a mesei, bar, un separator pentru zona open space etc.

Sursele suplimentare de lumină

Spoturile situate sub corpurile superioare ale mobilierului se dovedesc a fi extrem de utile, oferind o vizibilitate maximă în orice zonă a bucătăriei. Cele mai importante elemente care trebuie iluminate optim sunt blatul de lucru, chiuveta și aragazul.

Modalitățile de deschidere

Tehnologiile de deschidere ale mobilierului pot ușura munca din bucătărie. Dacă vrei să lucrezi cât mai eficient, îți recomandăm să optezi pentru cele mai recente tehnologii: mecanisme pentru uși cu deschidere ușoară și păstrarea poziției, sisteme push to open pentru deschiderea sertarelor, amortizare integrată pentru închideri silențioase etc.  

Nu opta pentru un mobilier ce dispune de uși în partea inferioară. Acestea oferă o vizibilitate scăzută și impun scoaterea unor obiecte pentru a ajunge la cele din spate. Îndreaptă-ți atenția spre mobila cu sertare cu extensie completă. Ele îți oferă atât vizibilitate, cât și acces rapid.

Distanțe de siguranță

Nu uita să ții cont de distanțele de siguranță atunci când pornești în căutarea mobilierului ideal. Între aragaz și frigider se recomandă a se păstra o distanță de 40 cm, între aragaz și chiuvetă – 60 cm, între aragaz și baza hotei – min. 65 cm. Nici înălțimea de lucru nu se lasă la voia întâmplării. Distanța dintre blatul de lucru și cot trebuie să fie de aproximativ 15 cm.

Electrocasnice încorporate

O tendință extrem de actuală constă în încorporarea electrocasnicelor în mobilier, pentru a oferi bucătăriei un aspect mai elegant. Pe piața de profil există nenumărați producători ce oferă spre vânzare astfel de electrocasnice, oferta fiind extrem de variată.

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!