Caută
Generale

Probleme cu chiriaşii? Iată câteva sfaturi pentru îmbunătăţirea relaţiei

Te-ai lovit de anumite probleme cu chiriașii tăi, pe care ai vrea să le eviţi în viitor? Îţi recomandăm să le acorzi mai multă atenţie şi să fii deschis către comunicare. Un chiriaş mulţumit va sta mai mult timp în apartamentul tău, ar putea fi receptiv la o chirie mai mare şi, cel mai important, te va recomanda cunoscuţilor săi în cazul în care este nevoit să plece.

Pentru a avea parte de o relaţie chiriaş - proprietar cât mai reuşită, ţi-am pregătit cinci puncte critice care te pot scuti de probleme şi care ar putea face diferenţa dintre o recomandare pozitivă şi una negativă:

O bună comunicare

Comunicarea este cheia construirii unei relaţii productive, în special pe termen lung. Chiriaşii trebuie să aibă încrederea că pot purta un dialog cu ţine. Încearcă să fii proactiv şi să pui întrebări care te vor ajută să-i cunoşti mai bine. Ascultă-le opiniile, sugestiile şi încearcă să găsiţi împreună soluţiile potrivite. Cel mai important, evită vizitele neanunţate şi oferă-le liniştea de care au nevoie pentru a se simţi ca acasă.

Facilităţi de bază

În special în cazurile în care apartamentul a fost închiriat gata mobilat, este posibil ca unele piese de mobilier să trebuiască înnoite. Nu aştepta până în punctul în care lucrurile efectiv cedează. În plus, dacă ai instalaţie de alimentare cu gaze, centrala termică sau aer condiţionat, solicită periodic servicii de verificare de la profesionişti. Astfel, chiriaşii tăi vor aprecia plusul de confort şi vor vedea că îţi pasă de siguranţa casei.

Fiţi pe aceeaşi lungime de undă

Încearcă să respecţi preferinţele chiriaşilor tăi şi expune-ţi de asemenea, de la început, propriile reguli şi criterii. Discutaţi cât mai din timp despre aspectele asupra cărora îţi doreşti să cădeţi de comun acord, cum ar fi numărul de persoane care vor locui în apartament, dacă este în regulă să aibă animale de companie sau cum puteţi proceda dacă apar întârzieri cu plata întreţinerii sau a chiriei.

Banii şi plata

Banii sunt mereu un subiect delicat însă este important ca toate detaliile legate de acest aspect să fie stabilite încă de la început. Poţi căuta oferte similare pentru a afla dacă preţul pe care îl ceri este unul corect. Însă, pe lângă chiria lunară stabilită, unii chiriaşi pot considera importante data plăţii, moneda sau posibilitatea de a plăti prin transfer bancar. Clarifică-ţi aceste aspecte înainte de a publica anunţul de închiriere, pentru a evita situaţiile neplăcute.

Fii disponibil

Sunt foarte mulţi chiriaşi şi proprietari care se văd o singură dată, în momentul primirii cheii apartamentului. Pentru o colaborare reuşită, trebuie totuşi să-ţi arăţi disponibilitatea pentru rezolvarea eventualelor probleme, precum şi o implicare minimă periodică. Asigura-te că poţi fi contactat cu uşurinţă de chiriaşii tăi şi încearcă să fii cât mai receptiv în astfel de situaţii.

Poate mai presus de toate aceste sfaturi, am putea rezuma esenţialul acestui articol într-un singur cuvânt: empatie. Gândeşte-te în ce măsură s-ar simţi chiriaşii tăi confortabil în noua lor casă, precum şi dacă regăsesc în tine mai mult decat un simplu furnizor. La urma urmei, interacţionezi direct cu alte persoane care au, ca şi tine, responsabilităţi şi aşteptări. Începeţi cu dreptul această colaborare, ţine cont că aveţi nevoie unul de celălalt, şi cu siguranţă nu vor exista probleme.

Succes!

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!