Caută
Generale

Analiză comparată: chirie sau Prima Casă

Fiecare tânăr aflat la început de drum se află în impasul de a decide una dintre cele două alternative: chirie sau Prima Casă. Fiecare vine cu beneficii și limite, pe care vrem să le expunem aici pentru tine. Astfel, vei avea o perspectivă detaliată asupra acestui subiect și vei reuși să iei o decizie informată.  

Costul unei chirii vs. costul ratei lunare

Pentru început, ne vom raporta strict la costul chiriei lunare în comparație cu un eventual cost al ratei lunare pentru Prima Casă. Pentru a face o comparație reală, ne vom raporta la un apartament cu două camere semidecomandate amplasat în cartierul Gheorgheni al orașului Cluj-Napoca.

Valoarea lui este de 70.000 de euro și se vinde complet utilizat și mobilat. Agenții Wizmo au realizat un calcul aproximativ pentru a observa care este costul pe care fiecare alternativă îl impune pentru acest caz specific.

  • Valoare chirie: în momentul de față, un astfel de apartament se poate închiria la un preț ce variază în intervalul 400-500 Euro/lună, echivalentul a aproximativ 1.800 – 2.250 lei.
  • Valoare rată Prima Casă: Pentru un împrumut de 70.000 de euro în lei, realizat pentru 30 de ani, valoarea unei rate cu Prima Casă este de aproximativ 1.200 lei.

Costuri adiționale implicate

Ceea ce mulți nu iau în considerare în analiza pentru chirie sau Prima Casă sunt costurile adiționale, valabile în ambele cazuri. De cele mai multe ori, tinerii tind să pună mai mult accent pe conceptele de renovare și design atunci când își cumpără propria casă decât în cazul unei chirii, comportament lesne de înțeles.

  • Costuri adiționale chirie: este vorba despre o garanție pe care cei mai mulți proprietari o cer chiriașilor, sumă ce le este returnată la părăsirea apartamentului, dacă nu s-au produs pagube. Se mai adaugă aici diverse costuri de achiziție a unor obiecte cu grad ridicat de uzură sau reparații.   
  • Costuri Prima Casă: în ciuda faptului că apartamentul se vinde complet mobilat și utilat, cu siguranță vor apărea costuri adiționale reprezentate de renovări, schimbarea unor obiecte de mobilier sau realizarea unor investiții pe termen lung. Mai mult decât atât, va fi necesar să plătești un avans la credit.

Implicații pe termen scurt vs. implicații pe termen lung

La fel de importante precum costurile sunt și implicațiile pe care închirierea unei locuințe și achiziționarea prin Prima Casă le implică. Dacă plata amânată a chiriei duce la sistarea contractului și, implicit, pierderea garanției, întârzierea plății ratelor poate duce la pierderea apartamentului. De aceea, programul Prima Casă este potrivit pentru persoanele ce dispun de un venit fix și au certitudinea că acest lucru nu se va schimba de la o lună la alta.

  • Chirie: plata unei chirii este varianta excelentă pentru persoanele care nu au certitudinea unui venit fix asigurat pe termen lung, care nu sunt sigure dacă se stabilesc într-un anumit oraș sau care nu vor să se supună unui credit. În situația în care chiria devine un cost greu de suportat, chiriașul poate să opteze oricând pentru o alternativă mai favorabilă.
  • Prima Casă: în cazul în care plata ratei lunare devine imposibil de realizat, lucrurile se agravează. Dacă clientul a depășit termenul cu mai mult de 90 de zile, banca are dreptul de a solicita plata garanției de la stat. Ulterior, statul își va recupera banii prin executarea silită a deținătorului de credit.  

Bani cheltuiți vs. bani investiți

Cele două alternative pe care le ai la dispoziție pot fi analizate și prin prisma scopului cu care se alocă banii.

  • Chirie: rata lunară reprezintă o cheltuială, ce poate varia în funcție de locuința închiriată.
  • Prima Casă: rata lunară este investită într-un bun, de care te vei bucura toată viața.

Gradul de mobilitate

Nici gradul de mobilitate nu poate fi ignorat. Există anumite situații în care poate interveni necesitatea de relocare, precum: întemeierea unei familii, schimbarea locului de muncă etc. Iată cum se comportă fiecare alternativă din acest punct de vedere:

  • Chirie: ești nevoit să anunți proprietarului că te muți cu 1-2 luni înainte de acest lucru, în funcție de prevederile din contract. În situația în care ești aproape de finalizarea termenului prevăzut în contract, va fi necesar să comunici că nu dorești reînnoirea lui.
  • Prima Casă: În cazul unei proprietăți achiziționate prin Prima Casă, lucrurile sunt mai dificile. Nu ai posibilitatea de a înstrăina locuința timp de 5 ani de la data dobândirii. Astfel, vânzarea devine o opțiune abia după ce s-a depășit această etapă.

Acestea sunt cele mai importante criterii pe care nu trebuie să le scapi din vedere atunci când cântărești cele două opțiuni: închiriere sau Prima Casă. Alegerea safe este să optezi pentru chirie până când consideri că ai ajuns la maturitate financiară și îți poți permite să gestionezi un credit în acest sens.

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!