Caută
Generale

Tot ce trebuie să știi despre proiectul Prima Casă în 2018

Tot mai mulți tineri aflați la început de drum aleg să opteze pentru un credit Prima Casă în detrimentul chiriei. Argumentele din spatele acestei tendințe sunt evidente: reprezintă o investiție în viitor, de cele mai multe ori rata este inferioară celei aferente pentru chirie, iar statutul de proprietar aduce, pentru multi, un anumit confort emoțional.

Ce este programul Prima Casă?

În esență, programul Prima Casă reprezintă o măsură anti-criză inițiată de Guvernul României pentru a susține un sector economic prioritar. Scopul lui este să deblocheze activitatea de creditare și, totodată, să îmbunătățească economia prin crearea de noi locuri de muncă.

Prin intermediul acestuia, se ușurează procesul de accesare a unui credit ipotecar. Statul garantează într-un anumit procent creditele oferite de bănci. Condiția impusă este ca băncile să ofere credite mai avantajoase persoanelor care participă la program.

Cine poate accesa un astfel de credit?

Poate accesa un Credit Prima Casă în 2018 orice persoană care nu a deținut o locuință cu o suprafață utilă de peste 50 mp, excepție făcând cotele părți primite prin moștenire. Prin acest credit se poate achiziționa o locuință în diferite stadii de finalizare sau se poate construi o locuință individuală sau în asociere, pe un teren autorizat pentru construcție după anul 2010.

Persoana care optează pentru un astfel de credit are obligația de a plăti un depozit care să echivaleze dobânda a trei luni de credit. Totodată, se obligă să nu o înstrăineze în primii 5 ani de la achiziționarea sau construirea ei. O ultimă obligație vizează ca aceasta să fie asigurată, iar despăgubirile să fie cesionate în favoarea statului român.

Obținerea creditului Prima Casă în 2018

Iată care este procedura de accesare a unui astfel de credit. Pentru început, va fi necesar să te adresezi unei bănci care face parte din acest program. Vei primi o listă cu toate documentele necesare pentru acest demers, pe care le vei depune ulterior la bancă.

După aprobare, se trimite către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru a se primi garanția din partea statului român. Această instituție va analiza dosarul, urmând să îl aprobe, respingă sau să îl retrimită la bancă dacă nu este complet.

În eventualitatea în care se primește aprobarea, vei realiza un contract cu banca și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM. Astfel, vei avea posibilitatea de a cumpăra locuința dorită.

Avansul ce trebuie plătit este de 5% pentru locuințe cu prețuri de sub 60.000 euro. În cazul în care prețul locuinței depășește această valoare, avansul va fi restul dintre prețul de achiziție și pragul minim de 57.000 euro.

Locuințele destinate cumpărării după finalizare sau a celor viitoare, lucrurile sunt diferite. Se va plăti un avans de 5% dacă prețul este mai mic de 70.000 euro și diferența dintre preț și pragul de 66.500 euro dacă acesta este mai mare.

Durata obținerii unui credit Prima Casă

Perioada de așteptare a unui astfel de credit variază în funcție de banca cu care alegi să colaborezi. De regulă, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM le recomandă solicitanților să ia în calcul o perioadă de 50-60 de zile în ante-contractele de vânzare-cumpărare. Astfel, se evită riscul de pierdere a avansului.

Durata de analiză a dosarului variază între 1-2 săptămâni și variază de la un caz la altul. Fondul de garantare analizează dosarul în aproximativ 5 zile lucrătoare. Lucrurile pot să se schimbe dacă reprezentanții băncii nu au întocmit corect aplicația. Acest lucru poate duce la întârzieri.

Ce trebuie să știi despre Prima Casă în 2018?

Anul 2018 nu vine cu vești foarte bune pentru cei ce doresc să aplice pentru un astfel de credit. Statul român a redus cu jumătate de miliard de lei suma acordată garantării împrumuturilor.  Acest lucru înseamnă că dosarele trebuie pregătite foarte bine, pentru ca băncile să aprobe un eventual împrumut rapid, înainte de terminarea fondurilor.

Fondurile acordate pentru Prima Casă în 2018 asigură peste 20.000 de locuințe. Numărul acestora este cu 5.000 mai mic decât anul trecut, motiv pentru care specialiștii prevăd o luptă aprigă în obținerea împrumuturilor. Până acum, peste 220 de mii de români au accesat un astfel de credit pentru locuință.

O altă previziune a analiștilor bancari este că pe viitor, acest program va trebui modificat. Derularea lui în luna februarie duce la o denaturare a pieței imobiliare, datorită numărului ridicat de români care vor să cumpere o locuință prin acest program. Când acesta se finalizează, piața imobiliară intră în regres. Astfel, se dorește ca doar românii cu venituri modeste să mai poată aplica la un astfel de credit.

Programul Prima Casă este potrivit pentru tine dacă te afli în posibilitatea de a achita un astfel de credit. Odată ce îl accesezi, asigură-te că îl gestionezi responsabil.

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!