Caută

Tendințe

 

Apartamente de vânzare: cât valorează proprietatea ta

29/05/2016

În cazul în care vrei să vinzi o proprietate, este foarte important să stabilești prețul corespunzător, altfel riști să pierzi potențiali cumpărători sau să vinzi la o valoare mai mică. Dacă ai dubii, nu uita că, în cele din urmă, o proprietate valorează exact cât este dispus să plătească cumpărătorul pentru ea.

Am scris în articolele precedente despre cum să pregătești un spațiu pentru vizionări, cum să faci poze care să te ajute la vânzare și care sunt așteptările cumpărătorilor, vânzătorilor și agenților, însă acum vom vorbi despre cât valorează proprietatea ta.

Există mai multe aspecte care influențează prețurile, cum ar fi anul de construcție, dimensiunea proprietății, dar și facilitățile, locația, orientarea, izolația acesteia și cartierul în care se află. Toate aceste elemente au un rol în determinarea prețului de piață.

Pentru o estimare corectă, există mai multe metode prin care poți afla și calcula valoarea medie folosind următoarele surse:

1. Wizmo

Răsfoiește anunțurile și identifică 5-10 proprietăți similare ca mărime și dotări, apoi verifică care este prețul lor de vânzare. Nu uita să ții cont de toți factorii pe care i-am enumerat mai sus. Începe prin a compara în mod obiectiv locația, apoi suprafața și, în cele din urmă, starea și facilitățile oferite. Cumpărătorul sigur va face acest lucru.

2. Agenți imobiliari

Solicită ajutorul unor agenți imobiliari despre care știi că au vândut recent proprietăți similare și roagă-i să-și dea cu părerea despre valoarea proprietății tale. Nu alege cea mai mare sumă – folosește-te de căutările anterioare pentru a stabili prețul corespunzător. Dacă vei lucra cu agenți imobiliari, ai ocazia să afli informații noi despre piață și despre valoarea proprietății tale.

3. Apelează la serviciile unui evaluator

Un alt mod prin care poți realiza o evaluare a prețului pentru proprietatea ta este să angajezi un terț. Ține cont de faptul că și acesta va folosi prețul de piață pentru a evalua prețul inițial al proprietății tale.
Cu siguranță, este în avantajul tău să faci evaluarea proprietății înainte de a o pune pe piață. Astfel, dacă se descoperă probleme, vei avea timp să le remediezi înainte de a pierde potențiali cumpărători care sunt mai atenți la detalii.

4. Secțiunea economică a revistelor de afaceri

Ultimul nostru sfat în acest sens este să ai în vedere secțiunea economică a revistelor de afaceri. Nu este nevoie să citești toate articolele, dar îți poate oferi informații utile despre starea economică și datoriile țării. Astfel, îți vei face o idee despre fluctuațiile în valoarea proprietăților imobiliare și vei avea o înțelegere mai bună a modului în care se stabilește prețul.
În general, prețul de vânzare trebuie să pornească de la suma minimă pe care o poți accepta. Păstrează simțul realității și gândește-te că ai putea să recuperezi diferența de preț negociată de cumpărător, deoarece urmează să fii și tu cumpărător în curând :)

Succes!

Referințe: 1, 2

Citește pe mail noutățile Wizmo!