Caută
Sfaturi & Trucuri

Prima Casă: cum să accesezi un credit pentru casă

Later edit: Dacă abia acum te gândești la această posibilitate, grăbește-te cu depunerea actelor, pentru că sunt șanse foarte mari ca programul Prima Casă să se închidă, iar băncile au început deja să mărească avansul minim necesar pentru obținerea creditului.

Te-ai hotărât că vrei să cumperi o locuință, dar nu știi sigur cum să o finanțezi. O opțiune, iar în cele mai multe cazuri singura opțiune, ar fi obținerea unui credit Prima Casă.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să nu lași să te descurajeze gândul că vei avea datorii pe următorii 30 de ani! Dacă nu îți plătești propria locuința, o vei plăti pe a altcuiva - dacă stai în chirie. Astfel că este important să ai mentalitatea potrivită... și, bineînțeles, salariul.

Îți recomandăm să întrebi mai întâi la departamentul de Resurse Umane de la locul tău de muncă dacă există un acord între angajatorul tău și o anumită bancă. Dacă există, convenția respectivă ți-ar putea aduce dobânzi și comisioane reduse pentru creditul tău.

Dacă nu există o astfel de convenție, ar trebui să studiezi toate băncile și să compari comisioanele, dobânzile și sumele pe care va trebui să le achiți lunar.

Există mai multe tipuri de credite pe care le poți solicita, însă fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje.

Poți accesă programul Prima Casă dacă nu ai mai deținut o proprietate sau, dacă ai deținut, suprafața este mai mică de 50 mp. De asemenea, pentru Prima Casă, ai nevoie de un avans de 5% pentru a-l achita către vânzători.

Nu uita, pe lângă cei 5% va trebui să plătești comisioane bancare și onorarii notariale, precum și comisionului agentul imobiliar, dacă este cazul. Din păcate, Prima Casă achită doar locuința în sine, nu și renovarea sau alte taxe. Așa că va trebui să economisești bani în plus față de cei 5%. Pe aceștia îi poți obține cu un credit extra, de Nevoi Personale.

Află mai multe despre criteriile de eligibilitate, băncile partenere și documentele necesare pentru Prima Casă.

Îți recomandăm să folosești un tabel simplu, cu toate băncile care te interesează, pentru a obține o privire de ansamblu a celor cu cele mai mici comisioane, dobânzi și rate. Poți folosi instrumentele lor de calcul online, pentru a accesa aceste informații.

De asemenea, băncile îți oferă dobânzi speciale dacă îți încasezi salariul prin ele.

Să facem o comparație între 5 bănci*, pentru un credit Prima Casă de 224.000 lei (în jur de 50.000 de Euro), pe o perioadă de 360 de luni, pentru a vedea cât va fi rată ta lunară.

A. Rată lunară fără virarea salariului

B. Rată lunară cu virarea salariului

Din cele cinci, este evident că Alpha Bank are cea mai bună rată. Dar nu uita că dobândă poate varia, astfel că este mai bine să discuți cu cineva de la bancă pentru a-și oferi toate informațiile de care ai nevoie.

După ce alegi o bancă, începe un proces în linie dreaptă, în care trebui să duci documente la bancă, să semnezi hârtii și faci vizite la notar, timp de o luna-două.

După ce banca îți confirmă că ți-au trimis dosarul la FNGC, poți verifică online pentru a vedea când ți se aprobă creditul Prima Casă.

Poate dura până la două luni să obții aprobarea și până la 30 de ani să îl achiți. Însă puține lucruri în viață te pot face să te simți atât de mândru ca faptul că ești proprietar de locuința!

Succes!

*Comparație realizată în decembrie 2015

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!