Caută

Sfaturi & Trucuri

 

Cum să alegi uşa de intrare

28/11/2016

În general, decizia de a schimba uşa de la intrare are loc în cazul unei renovări majore sau atunci când cea veche s-a deteriorat. Indiferent de situaţie, în momentul în care îţi alegi noua uşa este recomandat să ţii cont de aspectul apartamentului, în special dacă ţi-ai stabilit deja un stil de amenajare pentru apartament.

Cât despre bugetul necesar, acesta este extrem de flexibil întrucât cele mai ieftine uşi de apartament costă în jur de câteva sute de lei, iar cele mai scumpe variante pot atinge chiar zeci de mii de lei. Aşadar vestea bună este că, indiferent de bugetul de care dispui, ai suficient de multe modele dintre care să alegi. Ţine cont totusi că aceasta este o investiţie pe termen lung, aşadar nu sacrifica din calitatea uşii de intrare doar pentru a face o economie pe termen scurt. Dincolo de buget, iată câteva sfaturi care îţi vor fi utile pentru noua achiziţie:

Securitate

Clasa de siguranţă variază de la 1 (cea mai mică siguranţă la efracţie) până la 6 (uşi pentru seifuri). Pentru apartamente sunt recomandate uşile de minimum clasa 3. Dacă securitatea este deosebit de importantă pentru tine, poţi apela la o firmă specializată de pază sau îţi poţi instala senzori şi camere de supraveghere.

Funcţionalitate

Dincolo de design, uşa contribuie semnificativ la confortul general din apartament. În primul rând, izolarea termică şi împotriva curentului asigură o mai mare eficienţă energetică a apartamentului, iar în lunile de iarnă o uşă de calitate poate contribui la reducerea facturii de încălzire. Mai mult, izolarea fonică va fi binevenită mai ales atunci când vecinii discută gălăgios pe hol.

Materiale

Majoritatea uşilor de exterior sunt realizate din lemn, oţel sau fibră de sticlă. Cele mai căutate uşi sunt cele din oţel, în principal datorită raportului calitate - preţ. Uşile din lemn, însă, încep să redevină populare, iar spre deosebire de celelalte materiale sunt mai uşor de asortat designului apartamentului. Ţine însă cont că lemnul este un material pretenţios ce necesită întreţinere pentru a-şi păstra calităţile în timp.

Design

Uşa de intrare contribuie la crearea unei prime impresii bune dar ajută și la definirea stilului general de amenajare al apartamentului. Lemnul are un avantaj important pentru designul interior întrucât permite re-vopsirea, astfel că o schimbare de stil ulterioară nu va presupune şi schimbarea uşii de intrare. Uşile de oţel sunt de cele mai multe ori potrivite stilurilor moderne şi minimaliste, având de asemenea o varietate foarte mare de design.

Chiar dacă ai găsit online modelul ideal de uşa de intrare, îţi recomandăm să cauţi un furnizor de încredere şi să mergi în showroom-ul acestuia pentru a vedea fizic uşa care te interesează. Cere cât mai multe detalii despre produs, stabileşte-ţi criteriile care te interesează şi nu te îndepărta prea mult de buget sau de stilul apartamentului.

Mult succes!

Citește pe mail noutățile Wizmo!