Caută
Sfaturi & Trucuri

Centrale termice de apartament vs. centrale termice de bloc

Ți-ai cumpărat deci o nouă locuință, într-un bloc de apartamente. Felicitări! În cazul în care blocul nu a fost construit recent, foarte probabil că este prevăzut cu o centrală termică de bloc, care încălzește mai multe blocuri din zonă. Deși acest sistem este foarte frecvent în România, acesta are câteva (dez)avantaje, pe care le vom parcurge pe scurt în acest articol.

Centralele termice de bloc

Cheltuieli mai mici

Având în vedere faptul că un număr mare de apartamente folosește aceeași infrastructura pentru încălzire, costurile asociate sunt mai scăzute decât centrala termică de apartament. Agentul termic se împarte la numărul total de apartamente care îl folosesc, astfel încât cheltuielile nu sunt mari.

Temperatură mare

Datorită rețelei de conducte, apa trebuie să aibă o anumită temperatură, ca să nu înghețe în zilele foarte geroase (care pot atinge temperaturi de până la -20℃ în România), astfel că, orice s-ar întâmpla, apartamentul tău va fi foarte călduros și confortabil în zilele de iarnă (depinde, desigur de modul în care este izolat apartamentul tău, pentru a menține temperatura la un anumit nivel).

Nivel scăzut de întreținere pentru tine

Nu trebuie să te preocupe întreținerea sistemului, pentru că nu îl administrezi tu. Iar dacă se defectează ceva, costul se va împărți la numărul de apartamente pe care le deservește.

Nu necesită investiții suplimentare de instalare

Spre deosebire de centrala termică de apartament, aceasta este deja instalată în apartamentul tău. Trebuie doar să verifici caloriferele, să te asiguri că funcționează.

Nu poți controla durata reparațiilor sale

Un mare dezavantaj este că dacă se defectează nu ai nici un control în ce privește durata necesară pentru a redeveni funcțională. Așa că există posibilitatea să îngheți câteva zile, înainte de repararea acesteia.

Centrală termică de apartament

Mai eficientă

Deși un sistem de încălzire centrală este de obicei mai ieftin (în funcție de numărul de apartamente care îl utilizează), dacă rămâi printre ultimii 10% utilizatori ai sistemului dintr-un bloc, costurile tale vor crește, din cauza pierderilor de pe traseu.

Controlul temperaturii

Dacă ți se face frig, chiar dacă este toamna târziu, e ușor să o pornești. Desigur, vor crește facturile de curent și gaz, dar te vei putea încălzi când îți dorești tu.

Costuri de instalare

Dimensiunea proprietății va stabili tipul de centrală termică de apartament de care ai nevoie, astfel că prețul poate să crească o data cu instalarea.

Temperatură constantă

Dacă apartamentul este bine izolat și nu pierde căldură, o opțiune mai bună constă într-un sistem de încălzire al apartamentului, pentru că menține o temperatură constantă, cu care te poți obișnui.

Remediu rapid

Spre deosebire de centrala termică de bloc, poți chema oricând un instalator pentru reparații, în timp util. Din nefericire, în cazul centralei termice de bloc lucrul acesta nu depinde de tine și singura soluție este să stai și să aștepți.

În final, îți recomandăm să evaluezi în ce stadiu te afli în ceea ce privește renovările și bugetul planificat. Dacă trebuie să respecți anumite limite de buget, investițiile într-o centrală termică de apartament pot să nu reprezinte cea mai bună opțiune.

Pentru început, poți încerca o curățare temeinică a caloriferelor, pentru a vedea cum funcționează. Dacă totul e în regulă, încearcă-le în sezonul rece și hotărăște după aceea. De asemenea, este de reținut faptul că apartamentele situate la parter au tendința de a fi mai reci în timpul iernii (precum și pe timpul verii), astfel că dacă ai cumpărat un astfel de apartament, poate că ar fi bine să nu aștepți pentru a face schimbarea.

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!