Caută
Sfaturi & Trucuri

Ce tip de pardoseală este cel potrivit pentru tine

În momentul în care te decizi să-ți renovezi casa sau să construiești una nouă, va trebui să alegi și un material potrivit pentru pardoseala camerelor. Pardoseala va avea un impact semnificativ asupra aspectului general al interiorului, în fiecare din camerele tale. Luăm în considerare argumente practice, estetice și financiare și îți prezentăm câteva dintre avantajele și dezavantajele celor mai comune tipuri de pardoseală:

Gresie

Practic, poți să pui gresie în orice parte a casei tale. Însă, acest tip de pardoseală este cel mai util în încăperile pe care le folosești cel mai mult și pe care trebuie să le cureți des. O pardoseală de gresie este sustenabilă și ideală, mai ales dacă ai copii sau animale în casă. Culorile și formele sunt diverse: de la mozaic la plăci imense de marmură. Principalul dezavantaj al gresiei este că este rece, dar poți remedia acest lucru printr-un sistem de încălzire în pardoseală.

După ce este instalată, nu îți va fi ușor să schimbi gresia, ea va fi acolo pentru mulți ani.

Pardoseală din lemn

O pardoseală din lemn este la fel de sustenabilă ca gresia: are o durată lungă de viață și este ușor de întreținut. Mai ales dacă este finisată cu ulei, ceară sau lac. Altfel, riști să lași urme permanente. Nu îți recomandăm pardoselile din lemn dacă ai animale acasă, deoarece pot să le zgârie și să lase urme. Totodată, nu sunt compatibile cu încălzirea în pardoseală, iar soarele poate să le decoloreze.

Va trebui să ții cont de aceste dezavantaje atunci când te gândești la o pardoseală din lemn, deoarece nu este cel mai ieftin tip de pardoseală!

Pardoseală laminată

Dacă îți dorești o soluție mai convenabilă, s-ar putea să preferi pardoselile laminate. Suprafața netedă a acestora este mai ușor de întreținut. Având în vedere că este un material dur, parchetul laminat este un tip de pardoseală de lungă durată și rezistentă. Pe de altă parte, rigiditatea acestuia poate crea spații dedesubt, dacă este așezată pe o suprafață inegală.

Plută

Pluta este un produs natural. Este făcută din scoarța stejarului de plută și poți să o cumperi în formă de placă sau laminată. Este un material sustenabil, dar are nevoie de un strat nou de lac la fiecare trei ani. Pardoselile din plută au o capacitate de izolare foarte bună și atenuează zgomotul, dar nu se potrivesc foarte bine cu încălzirea în pardoseală și sunt destul de costisitoare.

Pardoseală turnată

În zilele noastre, pardoselile turnate sunt cu adevărat la modă. Sunt foarte ușor de întreținut, dar și costisitoare. La fel ca la cea din lemn, o pardoseală turnată este vulnerabilă la zgârieturi și se poate decolora de la soare.

Pardoseli cu linoleum sau vinil

O pardoseală din linoleum este durabilă, amortizează sunetele și este ieftină. Trebuie să te asiguri că ai lipit-o în mod corespunzător de podea, să nu aibă bule de aer. Linoleumul este un produs natural, la fel ca pluta. Pe de altă parte, vinilul este sintetic, însă este foarte similar. Este la fel de ieftin, silențios și rezistent. Cu cât este mai gros stratul de vinil, cu atât este mai rezistent. Într-o cameră folosită intens, îți recomandăm să alegi un strat gros, deoarece stricăciunile nu pot fi reparate.

Mochetă

Ideală dacă îți place să fie moale pe jos! Poți să acoperi întreaga podea cu mochetă, sau poți să alegi un covor peste un alt tip de pardoseală. Dacă alegi să pui covoare în întreaga cameră, nu va trebui să le lipești.

Mocheta amortizează bine sunetele, dar este foarte greu de întreținut. Dacă ai alergie, ar fi mai bine să nu o folosești.

Rămâne doar să te hotărăști!

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!