Caută
Sfaturi & Trucuri

Apartamente de închiriat: ce să iei în calcul când vrei să te muți în chirie

Dacă locuiești într-unul din orașele mari ale României, vei fi mereu în căutarea celui mai bun apartament de închiriat. Dar, ce garanție poți avea că vei lua cea mai bună decizie, având în vedere că sunt atât de multe aspecte de care trebuie să ții cont? Nu trebuie să-ți faci griji, noi îți oferim câteva sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când cauți să închiriezi.

Vrei mai multe opțiuni?

Cu siguranță, cel mai bun moment de a căuta un apartament de închiriat în orașele mari este înainte de începerea școlii. La fel ca în cazul orașelor universitare, toți studenții pleacă acasă în timpul vacanțelor, ceea ce înseamnă că apar multe oportunități pe piață. Prețurile încetează să crească, asta în cazul în care nu scad, și toată piața de închirieri este înghețată. Acesta este momentul ideal în care să acționezi.

Ține cont de faptul că majoritatea studenților se întorc cu mult înainte de începerea școlii, tocmai din acest motiv.
În mod ideal, vei începe căutările în iunie și te vei muta până la începutul lunii august. Astfel, ai la dispoziție o fereastră de 2 luni, în care ai timp să găsești soluția ideală pentru tine și să negociezi prețuri.

Chiar dacă nu ești student și ai deja un job stabil de ”adult” și familie, acest sfat se aplică și în cazul tău. Având în vedere că ești în căutarea celor mai bune proprietăți de pe aceeași piață, sunt șanse mari ca tu să negociezi pentru aceleași spații ca și studenții.

Vrei să plătești mai puțin?

În cazul în care, din orice motiv, nu ai putut sau nu ai vrut să te muți în perioada menționată mai sus, va fi un pic mai dificil să găsești ceva care să-ți satisfacă nevoile. Majoritatea apartamentelor sunt închiriate deja, ceea ce înseamnă că va trebui să faci compromisuri.

Partea bună este că, în cazul apartamentelor rămase, vei avea o putere de negociere mai mare, deoarece niciun proprietar nu vrea să aibă un apartament liber care nu îi aduce bani.

Prin urmare, dacă vrei să plătești mai puțin, va trebui să fii un bun negociator pentru a obține cel mai bun preț atunci când piața este plină de ofere, sau poți aștepta ca lucrurile să se calmeze și să alegi un apartament din cele rămase. Nu este așa de rău cum sună, deoarece majoritatea proprietarilor își renovează apartamentele în timpul verii, ceea ce înseamnă că nu sunt disponibile în această perioadă.

Vrei să împarți chiria cu cineva?

Al treilea aspect de avut în vedere atunci când cauți un apartament de închiriat este dacă vei trăi singur sau cu alte persoane.
Dacă împarți locuința cu colegi de apartament, vei împărți și costurile de utilități, ceea ce reprezintă un avantaj pentru studenți. Majoritatea celor cu vârsta de până la 25 de ani preferă această variantă, datorită implicațiilor de natură socială: întotdeauna vei avea ceva de făcut cu colegii tăi. Și este și mai distractiv.
Îți recomandăm să te muți cu o persoană pe care o cunoști deja, deoarece viața își va fi mult mai ușoară. Dacă nu ai opțiunea asta, încearcă să ieși în oraș cu potențialii tăi colegi de apartament, pentru a vedea dacă vă potriviți.

Pe de altă parte, dacă ești o persoană mai independentă, probabil că preferi să locuiești pe cont propriu, iar astfel vei avea intimitatea de care ai nevoie.
Dacă te-ai decis să te muți pe cont propriu, dar nu știi de câte camere ai nevoie, citește articolul nostru și află dacă un apartament de 2 camere este soluția ideală pentru tine.

De asemenea, indiferent de decizia ta, poți consulta recomandările noastre despre ce trebuie să faci înainte de a cumpăra cutiile pentru mutat.

Îți urăm mult succes și o căutare prolifică!


Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!