Caută
Sfaturi & Trucuri

Anunţuri imobiliare: care sunt aşteptările vânzătorilor, ale cumpărătorilor şi ale agenţilor

Anunţuri imobiliare: care sunt aşteptările vânzătorilor, ale cumpărătorilor şi ale agenţilor

Uneori, în viaţa de zi cu zi, ajungi să constaţi că într-o anumită situaţie ai avut aşteptări diferite faţă de cele ale prietenilor tăi. Unora le place un anumit film, altora nu. Nu e nici o problemă, dar trebuie să fii conştient de această diferenţă de perspectivă, în special dacă încerci să intri pe piaţa de anunţuri imobiliare.

Drept urmare, astăzi ne vom pune în postura cumpărătorului, agentului şi a vânzătorului şi vom parcurge aşteptările şi punctele de vedere asociate tranzacţionării unei proprietăţi.

1. Vânzătorul

De cele mai multe ori, în calitate de vânzător, îţi doreşti să îţi vinzi proprietatea la cel mai bun preţ. Ai putea să aştepţi, dacă de asta este nevoie, pentru că, în fond, preţurile continuă să crească. Vei da în chirie o perioada, până când crezi că piaţă stă destul de bine pentru a-ţi oferi cât crezi tu că valorează proprietatea ta.
Există, desigur, momentele în care vrei să vinzi cât de curând posibil, la un preţ sub valoarea de piaţă, pentru că ai nevoie rapid de bani.
În ambele cazuri, presupunând că lucrezi cu o agenţie imobiliară, vrei să ştii care sunt costurile ascunse/pe care nu le-ai luat în calcul, asociate vânzării.
Nu uită că, de obicei, cumpărătorul este cel care plăteşte comisionul agentului. Auzim de cazuri în care, după vânzare, agentul a mers la vânzători pentru a le cere şi acestora plata comisionului. Nu uită, fără contract nu ai nicio obligaţie să plăteşti. Şi, în plus, această este practică din partea agenţilor pe care noi nu o încurajăm!
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte cumpărătorii, respectă-ţi cuvântul şi nu îi induce în eroare. Nu încerca să negociezi suma mai târziu sau să modifici datele de plata, sau să nu te prezinţi la semnarea contractului. Această este valabilă şi pentru cumpărători.

Pe scurt, vânzătorii îşi doresc:
• să îşi vândă locuinţa rapid, la un preţ peste valoarea de piaţă SAU să aştepte, până când preţurile ajung la limita inferioară
• să aibă un agent cinstit, care ştie cea mai bună modalitate de a vinde o proprietate
• să ştie dacă vor datora un comision agentului
• să li se comunice toate comisioanele şi taxele notariale care trebuie achitate
• să stabilească un interval orar pentru vizionare
• Să existe încredere din ambele părţi în ceea ce priveşte înţelegerea pe care s-a bătut palma

2.     Agentul

Agenţii îşi câştigă practic existenţa din comisionul pe care îl obţin după fiecare tranzacție încheiată. Astfel că interesul lor este să tranzacționeze o proprietate rapid, la un preţ cât mai mare. În funcţie de agent, după ce îi transmiţi un interval de preţ, acesta va face de obicei recomandări cumpărătorului, poate uneori mai scumpe, însă rareori deviate foarte mult de la buget.
Agenţii imobiliari descurajează vânătorii să modifice încontinuu preţul apartamentului sau disponibilitatea acestuia. Poate fi tentant pentru vânzători să stea şi să aştepte cea mai bună oferta, dar trebuie să înţeleagă faptul că e foarte neplăcut pentru agent să îşi tot sune cumpărătorii potenţiali şi să le spună că a înţelegerea a căzut.
Aceştia şi-ar dori foarte mult că, la vânzarea unui apartament, cumpărătorii să depună puţin efort de asemenea. Un nivel fundamental de decentă, fără mucegai sau o bucătărie murdară, ar face proprietatea mult mai plăcută pentru potenţialii cumpărători.
Este foarte neprofesionist şi o risipă de timp dacă vânzătorul sau cumpărătorul, sau amândoi, modifică ora vizionării. Agentul este dispus să va ofere amândurora asistenţă, însă nu sunteţi singurii lui clienţi.
În relaţia cu cumpărătorii, după semnarea contractului nu încercaţi să modificaţi zilele de plata sau valoarea. Acesta este un aspect comercial, independent de controlul agentului, astfel că, pentru orice modificări ale contractului, va trebui să discute mai întâi cu proprietarul agenţiei. Aşa că nu prea are rost să încerci să îl convingi pe el.

Pe scurt, agenţii îşi doresc:
• că vânzătorii să fie hotărâţi în ce priveşte vânzarea proprietăţii lor
• proprietăţile să aibă un mediu decent, că să îl ajute la vânzare
• dacă decideţi asupra anumitor detalii, aşa să rămână
• să oferiţi o bună înţelegere a implicaţiilor contractului respectiv de servicii
• să aibă un flux bun în ansamblu de vizionare a proprietăţii şi să o vândă în mai puţin de o luna

3. Cumpărătorul

Este visul fiecăruia să îşi găsească casa de vis, atunci când ajung în punctul de a-şi cumpără o nouă locuinţa. Dar dacă ai un buget limitat, trebuie să faci câteva compromisuri: dacă proprietatea are vedere bună, poate se află într-un cartier nepotrivit, sau dacă are o baie mare, poate depăşeşte limita de preţ. Devine destul de dificil să găseşti ceva care să se încadreze în limitele de preţ şi în specificaţiile inițiale.
În final, când găseşte totuşi ceva, fie devine indisponibil dintr-un motiv sau altul, fie vânzătorii preferă să primească banii în avans.
Plata în avans este o problema pentru cei care plănuiesc să obţină credit pentru achiziţia locuinţei. Dacă îşi cumpără un apartament cu un credit pe 30 de ani, trebuie să fie cu adevărat siguri de apartament. În plus, va există întotdeauna în mintea lor întrebarea: dacă apare ceva mai bun imediat după ce semnezi contractul?
Desigur, aceştia nu îi pot cere unui vânzător să înţeleagă motivul pentru care nu pot plăti totul deodată. Şi sunt momente când se întâmplă ceva neprevăzut, ce îi face să se retragă dintr-o afacere.
Ar aprecia dacă ar avea parte de înţelegere atât din partea agentului, cât şi a cumpărătorului.

Pe scurt, cumpărătorii îşi doresc:
• să obţină cea mai bună locuinţa posibilă, cu banii pe care îi au
• vânzătorii să facă proprietăţile plăcut de vizionat
• agenţii să le explice toate procedurile, comisioanele şi taxele şi să aibă în vedere interesul lor în cadrul unei negocieri
• să îi sune zilnic pentru a programa vizionari ale proprietăţilor
• să simtă că este justificată plata comisionului
• să aibă parte de înţelegere din partea vânzătorului şi a agentului atunci când nu reuşeşte o tranzacţie

Cu siguranţă se impun eforturi deosebite din partea tuturor părţilor implicate, pentru a încheia o tranzacţie imobiliară. Însă e util să te pui în locul celeilalte persoane şi să vezi care este punctul sau de vedere.

Sperăm că acest articol a creat nişte punţi de legătură şi că v-a ajutat să înţelegeţi că dacă nu se încheie o tranzacţie, nu este neapărat vină unei singure persoane. Aspectele prezentate mai sus sunt interdependente, unul poate conduce către celălalt şi este important să le conştientizăm şi să le controlăm pe cât posibil.

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!