Caută
Pentru casă

Unde amplasăm corpurile de iluminat?

Un iluminat de calitate poate crea o atmosferă diferită în locuința ta și poate face interiorul și mai plăcut. Asta în cazul în care îți faci din timp un bun plan de amplasare a corpurilor de iluminat. Permite-ne să fim lumina ta călăuzitoare.

Pasul 1: vezi pe unde pătrunde lumina naturală

Ca un prim pas în planificarea unui sistem de iluminat, gândește-te cum poți economisi energie, folosind lumina naturală cât mai mult posibil: Verifică în ce părți ale încăperilor cade cea mai multă lumina naturală și poziționează-ți mobilierul ținând cont de acest aspect. Spre exemplu, un birou trebuie așezat în apropierea unei ferestre. Dacă zugrăvești pereții și tavanul într-o culoare deschisă, va trebui să aprinzi luminile mai rar.

Pasul 2: stabilește poziția iluminatului de bază

Măsoară-ți mobila și desenează zona în care se stă jos și masa, în planul casei tale. Apoi, definește unde cade lumina naturală. Iluminatul de bază constă în luminile pe care le vei aprinde atunci când intri în încăperea întunecată. De cele mai multe ori, acestea sunt lămpi suspendate sau spoturi. Poți folosi culori pentru a desena luminile pe plan.

Pasul 3: stabilește poziția luminii ambientale

La următorul pas, stabilește poziția luminii ambientale. Scopul acestui tip mai cald și mai blând de iluminat este de a aduce confort și relaxare, spre exemplu în camera de zi sau în baie. Lumina ambientală se poate crea cu ajutorul lămpilor de masă sau de podea, sau al lămpilor de perete. Însă poate fi creată și prin reglarea intensității luminilor de bază, cu ajutorul unui variator. Ține cont de faptul că, pentru această, ai nevoie de tipurile corespunzătoare de lămpi.  

Pasul 4: stabilește poziția iluminatului de accent

O a treia și ultima categorie de tipuri de iluminat este iluminatul de accent. Și aceste lumini creează atmosferă. Poți poziționa luminile într-un anumit mod, astfel încât să evidențieze un tablou frumos, o fotografie drăguță de familie sau un element de design. De asemenea, poți ilumina un colț pentru lectură.

Pasul 5: stabilește poziția întrerupătoarelor

După ce alegi locurile în care vei instala cele trei tipuri de lumini, trebuie să poziționezi și întrerupătoarele: unde au fost prevăzute acestea și ce lumini trebuie să aprindă? Este util să ai un întrerupător lângă ușă, cu care poți aprinde toate sursele de iluminat deodată, atunci când ieși din cameră. De asemenea, e plăcut să ai un întrerupător și lângă pat, că să nu fie nevoie să aprinzi lampa de noapte înainte de a aprinde lumina de bază din tavan.

Pasul 6: iluminatul pentru grădină

Dacă tot te-ai apucat de desenat, poate ar fi bine să planifici tot acum și iluminatul pentru grădină. Deși îți vei proiecta grădina după ce termini de renovat casa, poți prevedea deja tuburile și disjunctoarele pentru aceasta.

Probabil că vei putea parcurge singur toți acești pași, iar astfel vei economisi ceva bani. Dacă ți se pare necesar, poți ruga un expert să se uite peste planul tău, înainte de a-l pune în aplicare.

Succes!

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!