Caută

Pentru casă

 

Trucuri pentru o izolație termică temeinică

16/10/2016

Mai devreme sau mai târziu, orice proprietar va trebui să decidă ce tip de izolație termică va folosi pentru locuința sa. Atunci când construiești o casă, un arhitect te va ajuta să alegi cea mai bună soluție. Dar, ce se întâmplă în cazul în care locuiești într-un apartament? Care sunt opțiunile tale?

În cazul în care vei reduce pierderile de căldură din locuința ta, vei ajuta mediul și vei economisi o mare parte din banii pentru care ai muncit din greu. Anumite metode de reducere a pierderilor de căldură vor necesita investiții, dar te vei convinge că merită atunci când primești factura de curent.

Izolează mansarda

Aerul cald se ridică, iar acest lucru înseamnă că o bună parte din căldura din locuința ta se pierde prin acoperiș. Un strat de izolație în mansardă sau în zona de ventilație a casei tale poate să rețină o mare parte din căldură acolo unde dorești tu să fie. În locuințele mai vechi, adăugarea unui strat de izolație în mansardă este cel mai eficient mod de a reduce factura pentru încălzire.

Izolează pereții

Pereții tăi ocupă cea mai mare suprafață exterioară a locuinței tale. Multe locuințe dispun de izolație prin pereți dubli, dar trecerea la un material cu o capacitate de izolare mai bună poate reduce facturile pentru încălzire. Dacă adaugi izolație la pereți deja existenți, care nu au goluri mari în interior, aplică izolație cu spumă poliuretanică, deoarece aceasta se poate mula pe orice formă și poate fi folosită în cele mai înguste spații.

Ce material este potrivit pentru izolație?

Există mai multe tipuri de materiale pe care le poți folosi pentru izolație, de la fibră de sticlă, piatră și lână de zgură, celuloză și fibre naturale, până la plăci rigide din spumă și folii subțiri. Anumite materiale rezistă la fluxurile de căldură conductive, dar și la cele convective. Plăcile rigide de spumă atrag aerul și alte gaze pentru a rezista la fluxul de căldură conductiv. Foliile cu capacitate mare de reflexie, sub formă de bariere radiante sau sisteme de izolație reflectivă, direcționează căldura radiantă departe de spațiile de locuit, ceea ce le face extrem de folositoare, mai ales în locuri cu climă mai răcoroasă.

Montează geamuri termopan

Până la 20 la sută din pierderile de căldură ale unei case se datorează geamurilor izolate slab. Geamurile termopan au două panouri de sticlă, iar aerul dintre cele două acționează ca o limită de izolație dintre aerul rece din exterior și aerul încălzit din interior. Geamurile termopan nu sunt ieftine, dar se amortizează singure pe termen lung.

Izolează ușile

Ușile și intrările care generează curent de aer pot reprezenta între 15% și 30% din costurile totale de încălzire ale unei locuințe. Tot ce trebuie să faci este să montezi niște garnituri de etanșare și vei reduce mult cantitatea de energie termică irosită.

Acoperă alte scăpări

În cazul în care locuiești într-o casă, prizele de curent și comutatoarele pot provoca pierderi de căldură. Folosește spumă pentru a acoperi orice găuri din jurul instalațiilor de pe perete. De asemenea, dacă ai șemineu, nu uita să închizi clapeta de aerisire atunci când nu îl folosești. Dacă ai uși de sticlă la șemineu, închide-le și pe acestea. Un șemineu deschis este calea perfectă de evadare pentru aerul cald.

Ce soluții ai ales pentru izolarea locuinței tale?

Surse: 1, 2

Citește pe mail noutățile Wizmo!