Caută
Pentru casă

DIY: Cum să-ți vopsești tavanul

Vrei să-ți personalizezi tavanul, dar nu știi cum să-l vopsești? Nu trebuie să cheltuiești o avere pe profesioniști. Ne face plăcere să te ajutăm, ca să te descurci pe cont propriu. Să trecem la treabă!

Lista de cumpărături:
• învelitoare de plastic (sau lenjerie veche) pentru a acoperi podeaua și mobila
• o găleată pentru vopsea cu scurgere
• trafalet de dimensiuni mari (20cm)
• trafalet de dimensiuni mici (10cm)
• o perie rotundă
• bandă adezivă
• kit acrilic (pentru revopsire)
• vopsea latex sau altă vopsea potrivită pentru tavan

O vopsea pentru tavan de calitate poate fi destul de costisitoare. Dacă nu știi cum să vopsești, s-ar putea să ai tentația să cumperi o vopsea mai ieftină. Nu uita, cu acest tip de vopsea, va fi nevoie de mai multe straturi ca să ajungi la același rezultat. Citește articolul nostru despre cum se alege culoarea potrivită.

La fel de importantă este și calitatea instrumentelor folosite: Un trafalet de calitate va absorbi bine vopseaua și va asigura o aplicare uniformă a vopselei, fără a lăsa urme. Dacă ai curățat bine periile și rolele, vei putea să le refolosești cu ușurință. Nu poți să știi niciodată, odată ce ai învățat să vopsești, s-ar putea să-ți placă!

Pasul 1: Curăță tavanul

Necesitatea de a curăța tavanul depinde de starea în care se află. Dacă este pătat sau murdar, de exemplu în bucătărie, ai putea să folosești o soluție de amoniac pentru a-l curăța. În alte cazuri, ai putea să folosești un produs de curățare mai puțin agresiv. Tavanele prăfuite trebuie curățate inițial cu un aspirator sau cu o perie, altfel vei murdări din nou tavanul.

Dacă tavanul tău este nou, te sfătuim să începi prin a aplica un strat de grund. În acest fel, tavanul nu va absorbi vopseaua.

Pasul 2: Acoperă și maschează

Acoperă și maschează bine pereții, polițele ferestrelor și alte obiecte din cameră. Este un efort care îți va lua ceva timp, dar merită. Dacă ai acoperit marginile tavanului cu bandă adezivă, poți să vopsești cât de intens dorești, fără să-ți faci griji că o să pătezi ceva…

Dacă ai de gând să vopsești întreaga cameră, dar nu te pricepi foarte bine la asta, ar trebui să începi cu tavanul. În acest mod, nu contează dacă pătezi pereții, ceea ce înseamnă că ai scăpat de o grijă...

Pasul 3: Corectează imperfecțiunile

Tavanele din rigips pot avea spații libere la vedere. Le poți acoperi cu ajutorul unui kit acrilic, care poate fi revopsit. Nu îți va lua mult timp, dar diferența în rezultate va fi imensă.

Pasul 4: Cum să vopsești

Vopsește tavanul pe timp de zi și încearcă să lucrezi cât mai mult posibil împotriva luminii naturale. Astfel vei putea să ții minte unde ai vopsit ultima oară.

Asigură-te ca temperatura camerei să nu fie prea ridicată. Cu cât este mai mare temperatura, cu atât mai repede se usucă vopseaua. Va trebui să lucrezi mai repede ca să eviți petele care apar între liniile trase cu trafaletul.

Folosește peria rotundă ca să vopsești marginile și colțurile tavanului. După aceea, vopsește din nou marginile cu trafaletul mic. Trage linii perpendiculare. Este indicat ca acestea să se intersecteze. Apoi, trage o linie lungă de-a lungul marginii tavanului. Nu lăsa urme și asigură-te că ai întins uniform vopseaua.

Dacă vrei să faci o pauză în timp ce vopsești, ai putea să acoperi periile și rolele de vopsit într-un ambalaj din plastic, ca să nu se usuce.

Pasul 5: Îndepărtează banda adezivă

Banda adezivă se îndepărtează ușor dacă vopseaua încă nu s-a uscat, așa că ar trebui să o scoți imediat după ce ai aplicat vopseaua. Astfel, banda nu va lăsa urme. Este important să cumperi o bandă adezivă de calitate, altfel riști să lase urme permanente.

Succes!

Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!