Caută
Noutăți

Locuințe inteligente

Scopul tehnologiei este acela de a ne face viaţa mai uşoară. Într-un articol anterior v-am prezentat câteva idei de gadget-uri pentru o casă mai inteligentă. Acum pornim discuţia de la telefoanele inteligente, care câştigă din ce în ce mai mult teren in randul românilor dar foarte puţini se gândesc că acestea pot deveni un adevărat centru de comandă pentru o casă inteligentă.

Ca să-ţi transformi casa într-una inteligentă ai în primul rând nevoie de un smartphone (sau tabletă) şi de o reţea wi-fi în locuinţa ta. Iată câteva dispozitive pe care le poți conecta la smartphone sau tabletă, pentru a avea o locuință inteligentă.

Securitate şi siguranţă

Probabil cel mai important avantaj al tehnologiei este plusul de securitate pe care îl poate aduce. Într-o casă inteligentă, poţi avea camere de supravegere pe care le poţi accesa de la distanţă şi senzori de mişcare ce sesizează când un geam sau uşa sunt deschise. Mai mult, senzori inteligenţi pentru gaze, fum sau inundaţii, te pot ajuta să previi apariţia unor incidente deplacute. Când alegi un sistem de securitate, indiferent dacă este sau nu unul inteligent, ţine cont că senzorii de mişcare pot fi declanşaţi şi de animalele de companie. Cere sfatul unui specialist şi vei beneficia de o soluţie adaptată nevoilor tale.

Climatizare

Te întorci acasă după o zi petrecută în frig. Caloriferele sunt oprite şi te gândeşti că vei aştepta o vreme până se va încălzi locuinţa. Acum ai la îndemână tehnologii smart prin care poţi porni sau opri centrala / radiatoarele din casă, direct de pe telefon. Un sistem inteligent de comandă costă câteva sute de lei dar îţi poate oferi un plus de confort semnificativ. De asemenea, dacă plănuieşti să-ţi cumperi o unitate de aer condiţionat nouă, diferenţa de preţ până la o unitate cu wi-fi încorporat este rezonabilă, comparativ cu utilitatea de care te vei bucura.

Iluminat

Dacă îţi renovezi apartamentul este mai uşor să integrezi noi tehnologii. Soluţii smart pentru iluminat se găsesc, potrivite oricărui buzunar. Dacă însă nu doreşti să investeşti foarte mult, îţi recomandăm să încerci becurile inteligente. Acestea nu presupun schimbarea dozelor din perete şi, pe lângă pornit/oprit, cele mai multe becuri inteligente îţi permit şi să le modifici culoarea. Astfel, vei putea crea o atmosfera plăcută în casa ta, indiferent de eveniment.

Pentru copii şi animale de companie

La baza, soluţiile pentru copii sau animale de companie, sunt tot echipamente de supraveghere. Totuşi, acestea au un design mai prietenos şi pot oferi funcţionalităţi suplimentare. Pentru copii, există Baby Monitors cu difuzor, pentru că tu să poţi calma copilașul atunci când plânge, iar tu nu te afli aproape de el. De asemenea, aceste dispozitive pot măsura temperatura şi umiditatea din camera copilului, pentru a-i putea asigura cele mai bune condiţii.

Acum nu foarte mulţi ani, toate aceste tehnologii ar fi părut desprinse din filme SF. În era informaţiei, însă, importanța conectivităţii creşte, iar acest lucru se resimte şi în soluţiile disponibile pentru casă.

Tu ce dispozitive smart îți dorești sau deții deja?


Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!