Caută

Generale

 

Nerezident în România: cum poți obține cetațenia română și cumpăra o casă

Nerezident în România: cum poți obține cetațenia română și cumpăra o casă
02/03/2016

Salutare, cititorule, și bine ai venit în România!

Dacă îți propui să te muți în România și să cumperi o locuință, iată câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru a deveni proprietar de locuință în România și în cele din urmă cetățean.

Cumpărarea unei case

Conform legislației din România, oricine poate achiziționa o proprietate de tip apartament sau clădire de birouri în frumoasa noastră țară, însă nu pot deține și terenul pe care sunt construite acestea.

Dacă, însă, ești cetățean al Uniunii Europene, poți achiziționa și terenul, dar numai pentru a construi un domiciliu secundar sau un sediu secundar pentru compania ta.

Conform celor indicate de o firmă de avocatură, trebuie obținută următoarea listă de documente pentru a achiziționa o proprietate în România:

  • Extrasul de carte funciara - reprezintă dovada de proprietate a vânzătorului și trebuie să fie actualizat. Dacă extrasul de carte funciară indică faptul că vânzătorul nu este și proprietar, trebuie să îl rogi pe vânzător să îți arate documentul în baza căruia a devenit proprietar.
  • Documentația cadastrală - pentru a te asigura că terenul pe care vrei să îl cumperi are suprafața menționată în registrul de carte funciară și că se află în locul indicat de vânzător.
  • Certificatul de urbanism - la construcția de cladiri, terenul trebuie să prezinte anumite caracteristici și să îndeplinească anumite cerințe, în funcție de amplasamentul terenului. Certificatul se emite de autoritățile locale și este valabil o perioadă de 12 luni.
  • Certificatul fiscal - emis de autoritățile locale, reprezintă înscrisul prin care se confirmă dacă exista sau nu datorii la bugetul local pentru proprietatea respectivă.

Pregatește-te, deci, să petreci câteva ore bune la biroul notarului. Însă imediat ce toate actele sunt finalizate, vei vedea că a meritat efortul.

Cum să devii cetățean / să obții un permis de rezidență

Următorul pas în căutarea unui stil de viață românesc este solicitarea unei vize de rezidență pe termen lung.

Un site web dedicat persoanelor expatriate explică faptul că, pentru a se muta în România cu intenția de a se stabili permanent, persoanele expatriate vor trebui să solicite permisul de rezidență temporară. Acesta le permite persoanelor fizice să rămână în Romania pentru perioade ce depășesc 90 de zile. De asemenea, este recomandabil ca persoanele expatriate să ia legătura cu Ministerul de Interne din zona în care își propun să locuiască, înainte de a se muta în România.

Persoanele expatriate, care nu sunt căsătorite cu un cetățean român, pot solicita rezidență permanentă dupa ce locuiesc în țară timp de șase ani. Un cetățean străin, căsătorit cu un cetățean român, poate solicita permisul de rezidență permanentă dupa trei ani.
Persoanele care solicită permise de rezidență permanentă vor fi supuse unor controale medicale, de cazier judiciar si vor pune la dispozitie documente referitoare la starea civilă, situația financiară și asigurarea medicală.

Oficiul Român pentru Imigrări afirmă că, dacă nu ești cetățean UE, pentru a solicita certificatul de rezidență pe termen lung, trebuie mai intâi să soliciți aprobare pentru a înainta solicitarea către Oficiul Român pentru Imigrări din județul tău de reședință. Înainte de a face acest lucru există conditia să fi locuit în România în ultimii 5 ani.

Dacă răspunsul este pozitiv, vei avea nevoie de următoarele documente:

În calitate de cetățean român, vei avea drepturi depline, asemenea oricărui alt cetățean.

Așa că îți dorim ședere plăcută și nu uita să mergi la vot! :)


Citește pe mail noutățile Wizmo!