Caută
Generale

Contract de închiriere al unui apartament: ce drepturi și obligații există

Care sunt avantajele unui contract de închiriere? Dar dezavantajele? Ar trebui să insiști ca proprietarul să facă un contract cu tine? Trebuie să fie înregistrat la Administrația Fiscală?

În primul rând, un contract oferă baza legală prin care tu și proprietarul ați căzut de acord asupra modului de folosire al spațiului. Un contract de închiriere are rolul de a fi o convenție care protejează ambele părți. De exemplu, în cazul în care vei decide să te muți, proprietarul va avea suficient timp la dispoziție pentru a găsi pe altcineva. În schimb, el nu va putea să-ți ceară să te muți în orice moment.

Cu toate că există contracte tipizate (un exemplu se află la sfârșitul acestui articol), poți adăuga sau elimina paragrafe, pentru a-l adapta la situația specifică. Este un mod de a asigura faptul că proprietarul nu te va păcăli. Și pentru el reprezintă același lucru.

În contractul de închiriere, poți adăuga sau elimina paragrafe referitoare la:
• data în care să plătește chiria
• durata contractului
• ce se întâmplă cu garanția plătită de chiriaș
• dacă proprietarul ar trebui să vopsească pereții la fiecare câțiva ani
• ce se întâmplă dacă chiriașul strică ceva sau nu plătește facturile de utilități la timp
• ce se întâmplă dacă acesta nu plătește chiria la timp

Poți include mai multe detalii, dacă dorești. În cele mai multe cazuri, însă, nu va fi necesar, pentru că aceste contracte au o formă destul de comună.

La semnarea unui contract de închiriere, proprietarul trebuie să pună la dispoziție Certificatul de Eficiență Energetică, care nu te va ajuta cu mare lucru, deoarece ești chiriaș și nu sunt șanse mari să îți dorești să investești în lucrări serioase de renovare. Scopul acestuia este să ofere o prezentare a modului în care se pierde energie și cum se poate reduce această pierdere, însă doar tu poți decide în ce măsură acest lucru este important pentru tine.

Proprietarul trebuie să înregistreze contractul de închiriere în decursul a 30 zile după data semnării, la sediul Administrației Fiscale de care aparține și nu la cel din orașul în care se află apartamentul. În cazul în care proprietarul locuiește în afara României, contractul va fi înregistrat la sediul Administrației Fiscale din orașul în care se află apartamentul. Din punct de vedere legal, va trebui să plătească impozit pe venitul obținut din închirierea proprietății. Cu toate acestea, suma care va fi plătită se stabilește în funcție de chiria declarată în contract.

În cazul în care nu se înregistrează contractul și proprietarul este prins de către autorități, acesta ar putea fi acuzat de evaziune fiscală, dacă încasează venituri fără să le declare. Pe de altă parte, chiriașul nu poate fi sancționat.

Iată și un model de contract de închiriere al unui imobil, pe care îl poți utiliza.

Mult spor!
Wizmo


Distribuie

Citește pe mail noutățile Wizmo!