Caută

Generale

 

Certificat energetic: ce este și cum îl obținem?

17/04/2016

Conform Legii nr. 372/2005, certificatul de eficiență energetică al clădirii indică performanța energetică prin măsurarea pierderilor de energie și oferă recomandări pentru îmbunătățire. Acesta are în vedere sistemul de încălzire, aerul condiționat și ventilația, apa caldă și sursele de lumină.

Începând cu anul 2013, prin Legea nr. 159, este obligatoriu ca vânzătorii și proprietarii să furnizeze acest certificat energetic înainte ca o proprietate să fie vândută sau dată în chirie, astfel încât cumpărătorul să fie informat.

Cu toate acestea, ne întrebăm câți cumpărători/chiriași vor refuza o ofertă pentru că nivelul de energie nu este foarte bun? Sau, cine ține cont de recomandările date de ofițeri?

În funcție de nivelul de eficiență energetică, proprietățile sunt clasificate pe o scară compusă din 7 puncte: A – cel mai mic consum de energie, până la 125 kWh/mp/an și G – cel mai ridicat consum, de peste 820 kWh/mp/an.

Această scară este similară cu cele pe care le găsim pe orice aparat electrocasnic de pe piață, folosite pentru indicarea consumului de energie.

Certificatul de eficiență energetică se dobândește prin intermediul unui auditor energetic autorizat. După semnarea unui contract cu acesta, va trebui să-i pui la dispoziție planurile pentru apartamentul tău și istoricul clădirii: anul construcției, materialele folosite, facturile de curent și apă, precum și alte informații pe care le-ar putea solicita.

Auditorul va stabili o zi pentru a face inspecția, în cadrul căreia va calcula și elibera certificatul de eficiență energetică.

Documentul are o valabilitate de 10 ani, cu excepția cazului în care clădirea trece prin schimbări majore care vor afecta performanța energetică a acestuia.

Source: 1, 2, 3, 4, 5

Citește pe mail noutățile Wizmo!